Küba’ya tek başına gidecekler için 25 ipucu

N. Göksun Özhan / 20.03.2021

Bizim Ada ile

benzersiz Küba

Bizim Ada Turizm, Küba turist vizesi düzenleme konusunda Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiştir.

Bizim Ada Turizm, Küba turist vizesi düzenleme konusunda Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiştir.

✓ 40 USD

✓ Sadece pasaport fotokopisi/görüntüsü

✓ Kişisel başvuruya gerek kalmadan

✓ Aynı gün hazır

1.Küba’da gezeceğiniz yerleri önceden planlayın

Bir paket tura katılmadan Küba’yı gezmek istiyorsanız, hangi şehirleri görmek istediğinizi ve nereye kaç gün ayıracağınızı önceden planlamalısınız. Küba’da şehirlerarası otobüs ve uçak seferleri çok sık değildir. Seferlerin dolması ihtimaline karşılık biletlerinizi önceden, internet üzerinden edinmenizi öneririz. Araç kiralamayı düşünüyorsanız yine seyahat öncesinde, internetten aracınızı ayırtmanızda fayda var.

2.Casa konaklaması için rezervasyon yapın

Kübalı ailelerin kendi yaşadıkları evin çatısı altında işlettikleri pansiyonlar (casa particular) otellere kıyasla daha ekonomik ve renkli bir konaklama alternatifi teşkil etmektedir. Eğer casa’larda konaklayacaksanız, bu konuda hizmet veren uluslararası muscle building without weights: bodyweight exercises and calisthenics – nailfits.com web platformları aracılığıyla önceden rezervasyon yapabilirsiniz. Böylece kalacağınız evin konumunu, fotoğraflarını ve kullanıcı yorumlarını ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

kubatekbasina01.jpg

3.Küba’ya varmadan sigortanızı yaptırın

Seyahat sağlık sigortası yaptırmadan yola çıkmayın. Ülkeye girişte yapılan rutin kontrollerde sigorta poliçenizi gösteremezseniz havalimanında sigorta yaptırmak zorunda kalabilirsiniz. Seyahatiniz sırasında herhangi bir sağlık sorunu yaşamanız durumunda, muayene ve tedavi masraflarınız için nakit ödeme yapmanız gerekecektir. Türkiye’ye dönüşünüzde sigorta firmasından geri ödeme talep edebilmek için doktor raporu, reçete, fatura gibi evrakları imzalı ve mühürlü olarak edinin ve saklayın.

4. Küba’ya varmadan önce paranızı nakit olarak yanınıza alın

Harcamayı düşündüğünüz bütün parayı yanınıza nakit olarak ve Euro (Avro) cinsinden alın. Küba’da kredi kartı kullanımı henüz yaygın değildir. Götürdüğünüz paranın yetmemesi olasılığına karşılık, bir miktar komisyon karşılığında ATM’lerden para çekebileceğiniz bir banka kartınızı da yanınızda bulundurabilirsiniz.

5.Valiziniz kilitlenebilir olsun

Pansiyonda kalacaksanız, odalarda güvenlik kasası bulunmayabileceğini göz önünde tutmalısınız. Bunun için kıymetli eşyalarınızı valizinizde tutmanızı ve odanızdan ayrılırken valizinizi kilitleyerek bırakmanızı önerebiliriz.

6.Pasaport fotokopisini yanınızda bulundurun

Pasaportunuzu gündelik olarak sürekli yanınızda taşımak, kaybetme riskini artırır. Bunun yerine pasaportunuzun renkli fotokopisini yanınızda, fotoğrafını telefonunuzda bulundurun.

7. Eksiksiz bir valiz hazırlayın

ABD’nin ekonomik ablukası altında yaşayan Küba’da bazı sıradan tüketim mallarının dahi pek kolay tedarik edilemediğini dikkate almalısınız. Eksiksiz bir valiz hazırlamaya gayret edin. Kişisel bakım ve hijyen ürünlerinizi, ihtiyaç duyduğunuz tüm ilaçları Türkiye’den yola çıkmadan önce yanınıza alın. Keza, fotoğrafçılık gibi uğraşlar için gerekli teknolojik donanımınızı tam olarak hazır edin.

kubatekbasina02.jpg

8.Temel ihtiyaç ve kişisel bakım malzemelerinizi el bagajınızda bulundurun

Kıtalararası uçuşlarda valizlerin kaybolarak geç gelmesi, gezginlerin korkulu rüyasıdır. Bu olasılığa karşı hazırlıklı olmak bakımından birkaç günlük temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek giysi ve iç çamaşırı ile diş fırçası vb. kişisel bakım malzemelerinizi el bagajınızda bulundurun. Tabii ilaçlarınız, gözlükleriniz, fotoğraf makinesi ve bilgisayar gibi değerli eşyalarınız da her zaman el bagajınızda olmalıdır.

9. Yanınızda küçük bir çanta da bulundurun

Küba’da çoğu müze ve eğlence yerine sırt çantaları ve büyük kol çantaları ile girilemediğinden, içine sadece telefon, para ve anahtar gibi temel eşyalarınızı koyacağınız küçük bir çanta getirmek kullanışlı olacaktır. Gerektiğinde bu çantayı yanınıza alın ve maddi değeri yüksek olmayan eşyalarınızı büyük çantanız içerisinde vestiyere bırakın.

kubatekbasina05.jpg

10. Casa’larda konaklama fiyatına kahvaltı dahil değildir

Konakladığınız evde kahvaltı edecekseniz veya yemek yiyecekseniz, bu hizmeti ayrıca talep edip ödeme yapmanız gerekir. Küba’da kahvaltı bizdeki kadar önemsenen bir öğün değildir. Evde veya dışarıda yemenizden bağımsız olarak, kahvaltıda çok fazla çeşit bulmayı beklememelisiniz. Vazgeçemediğiniz peynir, zeytin, kuruyemiş gibi ürünler varsa gümrük kurallarını ve muhafaza koşullarını hesaba katarak yanınızda bir miktar getirmeyi düşünebilirsiniz.

11. Küba’da her yerde şişelenmiş içme suyu tüketmelisiniz.

Suyun fiyatı Türkiye’ye kıyasla pahalı gelse de, bu tutarı gözden çıkarmak gerekmektedir. Bazı casa’larda evsahibi kaynatarak ya da arıtma cihazından geçirerek şişelediği içme suyunu ücretsiz olarak konuklarına ikram edebilmektedir ancak bu durum tüm casa’lar için geçerli değildir. Pet şişelerin çevreye verdği zarar ya da şişelenmiş suya yapılan harcama sizi kaygılandırıyorsa, yola çıkmadan önce karbon filtreli bir matara edinebilirsiniz.

kubatekbasina18.jpg

12. Valizinizde priz dönüştürücü bulundurun

Küba’da Amerikan tipi piriz kullanılmaktadır. Yassı iki diş şeklindeki bu prizler Türkiye’den götürülen cihazlara uygun değildir. Bunun için yanınızda priz dönüştürücü götürmeniz gereklidir. Yukarıdaki resimde görülen, her ülkeye uygun (universal) aparatlar faydalı olmakla birlikte bazen ağırlığı nedeniyle takıldığı prizden düşebilmektedir. Bu nedenle daha küçük ve sadece Türk tipi fişi Amerikan tipi fişe dönüştüren tekli dönüştürücüler daha kulanışlı olabilmektedir.

13. Casa’larda genellikle saç kurutma makinesi bulunmaz.

Küba’da yılın hemen her dönemi hava sıcaktır ancak yine de ihtiyaç duyuyorsanız saç kurutma makinenizi yanınızda götürün. Fakat yanınızda götüreceğiniz bu ve benzeri elektrikli cihazların voltaj aralığını konrol ederek 110 Volt’luk elektrikle çalıştığından emin olun. Adaptörle şarj edilen telefon gibi elektronik cihazların tamamı bu aralıkla uyumludur.

14. Biraz İspanyolca çalışmalısınız

Küba’da İngilizce yaygın olarak konuşulmamaktadır. Turistik tesislerde İngilizce bilen personelden yardım isteyebilirsiniz ancak sokakta İngilizce her zaman işe yaramaz. Yalnız seyahat ediyorsanız, İspanyolca’daki bazı temel ifadeleri bilmek sokakta işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bunun için çevrimdışı kullanabileceğiniz bir sözlük ya da çeviri uygulamasını yola çıkmadan önce akıllı telefonunuza indirebilirsiniz. Uygulamayı yükledikten sonra ihtiyaç duyduğunuz dil paketlerini de eklemeyi unutmayın.

kubatekbasina06.jpg

15.Çevrimdışı çalışan harita uygulamalarını telefonunuza indirin

Çevrimdışı harita uygulamalarını kullanarak gideceğiniz şehirlerin planını önceden telefonunuza indirin. Küba’da adresler şöyle yazılır: “Calle A, entre B y C, #123”. Bu tarife göre A Caddesi üzerindeki 123 nolu bina, A Caddesi’nin B Sokağını kestiği nokta ile C Sokağını kestiği nokta arasındaki kısmında demektir. “Calle A y Calle B” ifadesi, A ve B Sokaklarının kesiştiği köşeye işaret eder.

16.Küba güvenli bir ülke fakat yine de dikkatli olun

Bilhassa cana yönelik suçlar bakımından, Küba dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Yankesicilik, kapkaç vb. suçlar da oldukça nadir görülmektedir. Yine de geceleri tek başınıza gezerken karanlık sokaklara, çok tenha yerlere girmeyin. Gerekli olmadıkça tüm paranızı yanınıza alarak dolaşmayın ve sokak ortasında paranızı sayarak kötü niyetli kişilerin dikkatini üzerinize çekmeyin. Restoran, kafe ve eğlence yerleri gibi kamuya açık yerlerde kişisel eşyalarınızı gözetimsiz bırakmayın.

17. Küba’da gece hayatı çok renklidir.

Bazı eğlence yerlerinin programları haftalık ya da aylık olarak internette ilan edilmektedir. Dilediğiniz türde konser ve performansları yakalayabilmek için yola çıkmadan önce bu programları inceleyebilirsiniz.

18. Eğlence yerlerinde giriş ücretleri

Çoğu gece kulübünde ve herhangi bir canlı müzik ya da gösteri programı sunan tüm eğlence yerlerinde, giriş için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Yerli ve yabancı müşteriler için giriş ücretleri çoğunlukla farklıdır. Bazı yerlerde giriş ücretine bir ya da daha fazla içecek dahildir. Ödeme yaparken gişede asılı olan bilgilendirme ilanlarını kontrol ederek bu koşullarla ilgili bilgi alabilirsiniz.

kubatekbasina07.jpg

19.Sahte purolara dikkat

Puro satın almak için her şehirde bulunan puro mağazalarını, fabrikaların satış mağazalarını, ya da tütün çiftliklerini tercih edin. Sokaklarda puro satmak isteyen kişilere teveccüh etmeyin. Sokakta yasadışı yollarla pazarlanan bu sahte “purolar” genellikle ufalanmış tütün parçalarından ve dolgu olarak kullanılan başka malzemelerden imal edilmekte olup düşük kalitelidir. Oysa hakiki el sarımı puro, ufalanmamış yani bütün haldeki tütün yapraklardan imal edilir.

20. Menülere bakmadan sipariş vermeyin

Turistik merkezlerde gezerken sokakta bazı tanımadığınız kişiler size restoran tavsiye edebilir, sizi bir eğlence veya partiye götürmeyi teklif edebilir. Bu teklifleri “No, gracias” (Hayır, teşekkürler) diyerek geri çevirmeli ve yolunuza devam etmelisiniz. Aslında pek de özelliği olmayan işletmelerle komisyon usulü anlaşan bu gibi kişiler, sizi normalin üzerinde hesap ödemek zorunda bırakabilir. Gideceğiniz yerleri kendi muhakemenizle seçin ve menülere bakmadan sipariş vermeyin.

kubatekbasina15.jpg

21.Bahşiş vermeyi unutmayın

Restoranlarda yüzde 10 civarı bahşiş bırakılması adettendir. Ayrıca, yemek yediğiniz tesisinki söz konusu olduğunda dahi, tuvaletlerde ufak bir bahşiş bırakılması beklenmektedir. Müzik dinlemek amacıyla ücret ödeyerek giriş yaptığınız eğlence yerleri hariç her yerde, örneğin bar ya da restoranlarda, eğer canlı müzik icra edenler varsa bu müzisyenlerin bahşiş toplaması olağandır.

22.Taksilerde taksimetre yoktur;

Binmeden önce sıkı bir şekilde pazarlık edin ve fiyatı net olarak belirleyin. Bir şehirde uzun süre kalacaksanız ev sahibiniz gibi güvendiğiniz kimselerin yardımıyla belediye otobüsü ve dolmuş taksi gibi toplu taşıma araçlarının güzergahlarını öğrenebilirsiniz. Böylece şehir içi ulaşımı çok daha ucuza getirebilirsiniz.

kubatekbasina12.jpg

23.Halk plajlarını ziyaret edebilirsiniz

Küba’ya gitmişken adanın beyaz kumlu, turkuaz denizli plajlarına uğramamak olmaz. Ancak güzergahınızı ve konaklamanızı planlarken, bazı ünlü sahil beldelerinin deniz kum ve güneş dışında çok fazla bir şey vadetmediğini dikkate almanızda fayda var. Küba ince uzun bir ada olduğundan, başkent Havana dahil hemen her yerde, şehir merkezine taksiyle bir saatlik mesafede temiz ve güzel bir halk plajı bularak denize girmek mümkündür.

kubatekbasina8.jpg

24.Küba’da internet kullanımı ve iletişim

Türkiye’de sizi merak edebilecek olan yakınlarınızı veya iş için size ulaşmak isteyebilecek kişileri, Küba tatili sırasında internet kullanımınızın sınırlı olabileceği konusunda önceden bilgilendirin. Türk hattınıza ait mobil internetinizi Küba’da roaming kapsamında kullanmanız oldukça pahalıya gelecektir. Bunun yerine saatlik internet kartı satın alarak bazı parklar, meydanlar ve otel lobilerinde sağlanan WiFi alanlarından internete bağlanmak daha ekonomik bir seçenektir. Eğer Küba Telekom şirketine ait bir hat satın alarak bu hattın mobil internetini kullanmak isterseniz, yolculuk öncesinde www.cubaceltur.com adresinden işlem yapmanız gerekmektedir.

Küba’da internet kullanımı ile ilgili detaylı yazımız

25.Sms en pratik ve en ekonomik yol

İnternete ulaşamadığınız zamanlarda Türkiye ile haberleşmenin en ekonomik ve pratik yolu kısa mesajdır (SMS). Gerek duyarsanız, yolculuk öncesinde abonesi olduğunuz GSM firmasından yurtdışı SMS paketi satın alabilirsiniz. Lütfen satın alacağınız paketin Küba’da geçerli olduğundan emin olun.